hartslagmeter Mio LINK ANTterug naar het weblog RunPower

Mio LINK ANT+

adviesprijs 99 euroAl enige tijd is de Mio Alpha op de markt. Een horloge met display dat via de pols de hartslag meet. Deze werkt op BT en kan gepaired worden met de telefoon. De Alpha kan dus ook als stand alone trainingshulp gebruikt worden vanwege het display met hartslag gegevens. De Alpha kan niet communiceren via ANT. Dat leek me dus niets, want ik train met een Garmin en wilde heel graag een hartslagmeter zonder borstband die daarmee zou kunnen communiceren. Enkele maanden geleden werd ik ineens op mijn wenken bediend, want Mio zou ook met een hartslagmeter zonder borstband komen die op ANT+ zou werken en dus gepaired kon worden met de Garmin(s)! Dat leek me nou echt ideaal en ik wachtte maanden af, maar zowaar op 12 april 2014 rolde de bestelde Mio LINK in de bus.

Ik kan nu vast verklappen dat het een aanrader is.

uiterlijk

Ik koos voor de zwarte versie, er is ook een witte verkrijgbaar. De band ziet er strak uit zonder poespas. Er zijn twee maten Een S/M en de langere L. Midden bovenop zit de knop om de Link aan te zetten en een klein LED lichtje dat batterijstatus en hartslagzone aangeeft.

eerste indruk

Het horloge is heel licht en zit comfortabel. De band is flexibel en als de sluiting dicht zit, kan je het laatste flapje met een drukker in een gaatje op de band duwen zodat er niets overblijft en alles mooi op de arm aansluit. Je voelt er niets van.

bediening

Op de LINK zit geen display en er zit alleen een knop bovenop om aan en uit te zetten. Pairen met een Garmin gaat heel gemakkelijk. Je laat de Garmin zoeken naar nieuwe hartslagmeter en dat gebeurt snel. Voor het instellen van de zones gebruik je een app. Voor de Android stelt de Mio Go niets voor maar dat volgt, voor Apple is de app veel uitgebreider en kan je via de telefoon trainen. De zones zijn instelbaar en worden op de polsband met een kleur weergegeven tijdens het lopen. Er zijn vijf zones vrij in te stellen via de Mio Go app die ieder een eigen kleur hebben op het kleine led lampje bovenop de band.

trainen met de Mio LINK

De Garmin vindt de LINK vrijwel direct. De waardes zijn accuraat. Echter: je moet even tijd investeren in het zoeken naar de juiste plaatsing van de band. Bij de tweede training kreeg ik veel blank readings met de band om de rechterpols. Vooral bij intervallen. Nu ik de band links naast de Garmin draag, is het perfect en wordt geen slag gemist. De grafieken in TC, Garmin Connect zien er goed uit, zonder spikes of afwijkende waarden. Voordeel van de LINK is dat je ermee kunt zwemmen, maar dat probeerde ik nog niet uit. Tijdens training geeft het kleine ronde lichtje bovenop de band via een kleurtje de hartslagzone weer waarin getraind wordt. De LINK slaat zelf geen gegevens op en is dus in die zin vergelijkbaar met een borstband.

Doordat de Mio LINK zowel op BT als ANT werkt, is de hartslagmeter te gebruiken met allerlei apps (via BT) en horloges (via ANT).batterij

De LINK gaat ruim 9 uur mee en moet dan worden opgeladen via een soort dongle die in de usb poort of lader gaat. Voldoende dus voor de meeste runs.

conclusie

Aanrader! Zit comfortabel en is zeer accuraat. Uit andere reviews van vroege gebruikers zoals ik blijkt dat de band het beste werkt als de LINK wat hoger op de onderarm wordt gedragen dus iets hoger dan je een horloge zou dragen.

Review wordt later aangevuld met vergelijkingen tussen metingen met borstband en de Mio LINK.FAQ

  • Kan je de Mio LINK ook als stand alone band dragen?
    In principe zou je alleen met de Mio LINK kunnen trainen als de weergave van de zone via het kleine lampje voldoende voor je is. Ik zou zelf dan misschien eerder kijken naar de Mio Alpha die ook een display heeft

  • Wat is nu het voordeel van de Mio LINK boven een hartslagmeterband om de borst als je toch nog een Garmin of een app moet gebruiken? Er is toch inmiddels ook een ander horloge met hartslagmeting?
    Hier zijn meerdere antwoorden op mogelik maar het blijft persoonlijk. In de eerste plaats had ik zelf al twee prima werkende Garmin horloges die me alles bieden. Ik wilde graag ook weer met hartslagmeting trainen. Ik vind een hartslagmeter om de borst afschuwelijk (als vrouw). Bij een training van enkele uren is de huid vaak totaal open geschuurd. Bovendien vond ik de borstband niet accuraat genoeg en had ik vaak spikes in metingen. Ik verkies de Garmins (de 910 en de 610) boven een TomTom die ook een horloge heeft met hartslagmeting en ook de Adidas. De laatste valt al dirct af vanwege de battery die slechts 3,5 uur meegaat. De TomTom cardio gaat 8 uur mee overigens. Ik zie de Mio LINK dus als een accurate hartslagmeter die niet de nadelen heeft van een borstband. Als je nog geen hardloop horloge hebt zoals een Garmin of Polar, kan ik me voorstellen dat je eventueel kiest voor de TomTom multisport Cardio (advies prijs 299 euro of 269 voor de Runner cardio). Deze heeft precies dezelfde techniek als de Mio LINK of de Alpha om de hartfrequentie te meten overigens.


Update november 2014: Er is een nieuwe Mio uit die als stand alone gebruikt kan worden.  • Activiteitstracker
  • Bluetooth Smart & ANT+
  • Ingebouwde hartslagsensor
Fors aan de prijs met 169 euro adviesprijs.


terug naar het weblog
RunPower